Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği meslek odalarında tartışma konusu olmayı sürdürürken İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, yapılan değişiklikle rantın ve kuralsız yapılaşmanın önünün açıldığına dikkat çekti ve denetimlerin olmaması nedeniyle kamunun çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını ifade etti.
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli ise söz konusu yönetmelikte yapılan değişikliğin bürokrasiyi azaltmak, işlemleri kolaylaştırmak adına gündeme getirildiğini ancak gerçeğin böyle olmadığını belirterek uygulamayla meslek odalarının kamusal denetiminin kaldırıldığını söyledi.
CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli'yi makamında ziyaret etti. Ziyarette kentsel dönüşüme ilişkin mevzuatta yapılan değişiklikler ile bu değişikliklerin getirebileceği sıkıntılara dikkat çekildi. Türeli ve Emekli çağdaş, modern konutların kente kazandırılmasına karşı olmadıklarını ancak bilimsel esaslara dayalı yapılmayan çalışmaların ciddi sıkıntıları beraberinde getireceğinin altını çizdiler.
Odayı ziyaretinde Milletvekili Türeli'ye meslek odalarının karşılaştıkları sorunlar hakkında bilgiler veren İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli Bakanlığın yaptığı yönetmelik değişikliği ile TMMOB'a bağlı odaların ciddi şekilde olumsuz etkilendiğini, kamusal denetim adına yapılan proje denetimleri sayısında önemli oranda azalışlar olduğunu söyledi.
İnşaat Mühendisleri Odası'na daha önce günde 20'nin üzerinde projenin onay için geldiğini belirten Emekli, şimdilerde bu sayının 6-8'lere kadar düştüğünü, bu çerçevede birçok projenin oda denetimi dışında kaldığını söyledi. Emekli, "Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen yasa bırakın geçmiş dönemde yapılan bilimsel çalışmaların gereklerini dikkate almayı, bir yıl önce yürürlüğe giren Ulusal Deprem Strateji ve Eylem Planı'ndaki hedefleri bile karşılamamaktadır.
Uzman olduğumuz konularda görüş bildirdiğimizde ne yazık ki 'istemezükçü' ilan ediliyoruz. 2011 Genel Seçimleri sürecinde AKP tarafından İzmir’e ilişkin olarak açıklanan 35 projeye ilişkin görüşlerimizi açıkladığımızda ve yanlışlıkları ifade ettiğimizde de aynı sıkıntıyı yaşadık. Kentsel dönüşümü en çok biz isteriz ancak bu haliyle değil. Binaların depreme dayanıklı olmasını ve güvenilir konutların yapılmasını elbette biz de destekleriz ancak bu yasa birçok eksikliği gözler önüne seriyor" dedi.
Ülkeyi rant alanına dönüştürecek
Başkan Emekli, Kentsel Dönüşüm Yasası'nın tüm ülkeyi rant alanı haline dönüştürebileceğine dikkat çekerek iktidarın yeni hedefinin de yapı denetim yasasını değiştirmek olduğunu söyledi. Emekli, "Yapılan tüm bilimsel çalışmalar, sağlıklı bir kentleşme için yerleşme ve yapılaşma süreçlerinin risk yönetimini içerecek biçimde yenilenmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Öte yandan göz yumulan kaçak yapılar veya projesine aykırı yapılar, imar afları, plan tadilatları nedeniyle ülkemizdeki yapı stokunun sorunlu olduğu bir gerçekliktir.
Bu bağlamda, afet zararlarını azaltma kapsamında, onarım ve güçlendirme çalışmaları ile kentsel yenileme uygulamalarının birlikte düşünülmesi, acil durum planlarının hazırlanması, toplumun afet tehlikesi ve riski konusunda bilinçlendirilmesi, arama-kurtarma faaliyetlerinde eğitim ve örgütlenmenin sağlanması, kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonun sağlanması hatta ve hatta mühendislerin meslek içi eğitimi ve yetkinliği konularının birlikte planlanması gerekmektedir.
Kentsel Dönüşüm Yasası ise tüm bu gerekleri karşılamaktan uzak olup uygulama alanlarının sınırsız tutulması nedeniyle başta metropol kentlerimiz olmak üzere tüm ülkemizi bir rant alanı haline dönüştürebilecektir. İktidarın yeni hedefi yapım sürecinin denetimine ilişkin kuralların düzenlendiği Yapı Denetim Yasası'nı değiştirmektir." diye konuştu.
Meslek odaları kamunun çıkarlarını temsil eder
AKP'nin demokrasiyi "çoğunluğum var, istediğimi yaparım" biçiminde algıladığını, hiç kimseyi dinlemediğini belirten Türeli, bunun sonucunda da ülkeye ciddi zararlar verdiğini söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinin de bu anlayışla gündeme getirildiğine dikkat çeken CHP'li Vekil, denetim hizmetlerinin formaliteye dönüştürülmeye, meslek odalarının da devre dışı bırakılmaya çalışıldığını söyledi.
Türeli, "Meslek odaları kamunun çıkarlarını temsil etmektedir. Bu çerçevede, gerek ülke ve gerekse kent ölçeğinde, yasal ve kurumsal yapıda yapılan veya uygulamada ortaya çıkan değişikliklerin toplumun yararına olması için çaba harcarlar. Ancak değişen yönetmelikle adeta kamunun güvenilir mimarlık ve mühendislik hizmeti alması engellenmektedir. Bu durum da yapıların projelendirme ve üretim süreçlerinde telafisi güç sorunlara yol açmaktadır. Gündeme getirilen haliyle Kentsel Dönüşüm Yasası, ki kamuoyunda Afet Yasası diye biliniyor, birçok yanlışlığı ve eksikliği içinde barındırıyor. Bir başka deyişle afet yasası gerçekten yeni bir afet getiriyor. " dedi.
Sorunları Meclis gündemine taşıyacağım
Türeli meslek odalarıyla birçok konuda ortak paydada buluştuklarını belirterek, daha güçlü bir dayanışmaya ihtiyaç olduğunu, kentte yaşayan insanların da bu sürece katılması için çaba harcanması gerektiğini ifade etti. Geçen yasama yılında meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve sendikalarda yaşanan sorunlara ilişkin Meclis'te çalışmalarda bulunduğunu hatırlatan Türeli bundan sonra da bunu sürdüreceğini söyledi.
Rahmi Aşkın Türeli, "CHP olarak, siyaset üretme sürecinde, meslek odaları, demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum kuruluşları ile yakın işbirliği içinde olmak, sorunları ortak platformlarda tartışmak ve birlikte çözüm üretmek istiyoruz. Bunun yanı sıra, ülkemizin ve içinde yaşadığımız kentlerin sorunlarının çözümünde, halkın katılımını artırmayı amaçlayan bir demokrasi anlayışına sahibiz. Önemli konularda referandum dâhil, halkın karar alma süreçlerine daha aktif katılması büyük önem taşıyor” dedi.
Kaynak:Eğenin Sesi
0 yorum:
Yorum Gönder