25 Temmuz 2012 Çarşamba

Çanakkale Ziraat Odası ilki gerçekleştiriyor

Çanakkale Ziraat Odasının iklim değişikliğine dikkati çekebilmek için hazırladığı Avrupa Birliği projesi ortak ülkelerle birlikte start alıyor. Altı ülke de gerçekleştirilecek proje ile iklim değişikliği ve tarıma etkileri gün yüzüne çıkarılacak, çiftçiler bilgilendirilecek.

İklim değişikliğinin tarıma etkileri “İklim Tarımı İstiyor” ana başlığında gerçekleştirilecek olan aralarında Çanakkale Ziraat Odasının da bulunduğu proje ortakları ile Avrupa ve Dünya gündemini değiştirecek. Projenin tanıtımının yapıldığı toplantıda konuşma yapan Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, altı ülkede yapılacak toplantılarda iklim değişiklikleri ve gıda güvenliğinin tartışılacağını önemli kararlar alınacağını bildirdi. Proje Danışmanı Oral Kaya da “Türkiye de iklim değişikliği ve tarım alanında yeni politikalar geliştirilmesi açısından da Çanakkale Ziraat Odasının yapmış olduğu proje çok değerlidir” dedi.

“Çitçilerimizin ufku açılacak”

Meslek kuruluşu olarak Avrupa Birliği destekli projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus; “Domateste markalaşmanın ardından ikinci Avrupa birliği projesi olarak İklim değişikliğinin tarıma etkileri adı altında bir proje hazırladık. Projede bizimle beraber altı ülke yer alıyor. 1 Temmuz 2012 de başlayan projemiz 31 Temmuz 2014 tarihinde sona erecek” dedi. Mali değerinin Türkiye desteğinin 18 bin Euro olduğunu ifade eden Başkan Ulus şunları söyledi; “Projenin bizim için önemi büyük. Meslek kuruluşu olarak ilk Avrupa Birliği projesi alan ülkeyiz. Biz Nisan 2013 tarihinde toplantımızı Çanakkale de yapacağız. İklim değişikliği, iklim ve gıda güvenliğinin önemi ortaya çıkacak. Konuyu tartışacağız ve sonucunu bildirge olarak yayınlayacağız. Avrupa birliği ülkeleri içinde bu projenin önemi büyük. Proje kapsamında Çanakkale deki çiftçilerin Polonya, Avusturya gibi ülkelerdeki tarımı da görme fırsatı bulacak olması büyük önem taşıyor. Projeyi önemsiyoruz. Projelere önem vermeye devam edeceğiz. İlk toplantı bu yılın eylül ayında Polonya da yapılacak. Projenin temeli orada atılacak. 2013 Mart-Nisan aylarında Çanakkale de olacaklar. İklim gıda güvenliği toplantılarında görüşmeler olacak. Daha sonra diğer paydaş ülkelere gidilecek süreç devam ettirilecek. Fransa ya özellikle kadın çiftçileri götürmek istiyoruz. Proje ortağı da olan oradaki kooperatif kadın çiftçiler üzerine bir kooperatif. Oradaki tarımı görmelerini istiyoruz. Değerlendirilmesinin yapılmasını sağlamak istiyoruz.”

“İlimiz için büyük önem taşıyor”

Çanakkale tarımında iklim değişikliği üzerine önlemler alınması gerektiğin ifade eden Proje Danışmanı Oral Kaya; “ Ziraat odası daha önce iklim değişikliği ve tarım ilişkisi ile ilgili Avustralya konsolosluğu ile birlikte proje gerçekleştirmişti. Türkiye’nin bütçesi 18 bin Euro, projenin genel bütçesi 95 bin Euro’dur. En önemlisi gerçekten iklim değişikliği tarımı etkileyen ve çok büyük dezavantajları olan bundan sonrada daha da yoğun olacak bir etki sürecidir. Bundan dolayı da şu anda Çanakkale tarımının buna karşı önlemler almaya çalışması ve Avrupa da ki örneklerle deneyimlerle birleştirmesi daha sonra da şu anda adayı olduğumuz ilerde de ortağı olacağımız AB’nin müktesebatının geliştirilmesi konusunda da önemi büyüktür. Türkiye de iklim değişikliği ve tarım alanında yeni politikalar geliştirilmesi açısından da Çanakkale Ziraat Odasının yapmış olduğu proje çok değerlidir. Projeyi daha da yoğun bir şekilde önemsiyoruz” dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder