Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMOOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Özelliştirme İdaresi'nin Alsancak Kruvaziyer Limanı içine yapmak istiği büyük alışveriş merkezi (avm) ve Alsancak Stadı'nın yıkılarak yerine avm inşa edilmesi planına karşı olduklarını bildirdi. Meslek odaları, kamu arazileri üzerinden rant yaratma girişimlerine geçit vermeyeceklerini, itirazlarına yanıt almazlarsa hukuksal mücadeleye girişerek dava açacaklarını belirtti.
Alsancak Kruvaziyer Limanı'na 96 bin metkerarelik avm yapılmasına daha önce itiraz eden, Alsancak Stadı'nınavm yapılmak üzere yıkılmak istenmesine tepki gösteren meslek odaları ortak basın açıklaması yaptı. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Ferdan Çiftçi'nin yaptığı basın açıklamasına meslek odaları temsilcileri de katıldı. Çiftçi, mevcut limanın kruvaziyer turizmini geliştirecek şekilde yeniden planlanmasının tutarlı bir adım olduğunu, ancak yerel yönetimler, ilgili meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve İzmir halkının katılımı sağlanmadan yürütülmesinin bütünsel planlama anlayışıyla çeliştiğini söyledi.
'LİMAN AVM'Sİ TURİZM GELİRİNİN KENTTE HAKÇA PAYLAŞIMINI ENGELLER'
Ferdan Çiftçi, Kruvaziyer Liman Plan değişikliğinde 96 bin 208 metrekarelik alan büyüklüğüne sahip avmprojesi ile İzmir'e yönelik alışveriş merkezlerinin en büyüğünün yapılmak istendiğine dikkat çekti. Bu büyüklükteki bir avm'nin bazı yolcuların limanda kalmayı tercih etmeleri sonucunu doğuracağını belirten Çiftçi, "Turizm gelirlerinin İzmir kentlileri arasında hakça paylaşımını engelleyen bir haksız rekabet ortamı oluşacaktır. Özellikle Alsancak esnafı ve küçük esnaf bu durumdan olumsuz etkilenecektir" dedi. Planda, ticaret alanının, 'avm, ofis-büro kullanımları ve yüzde 3 sökülebilir takılabilir ticari birimler' olarak düzenlenmesinin kruvaziyer gemi yolcularının ihtiyacından çok daha fazlasını kapsadığını belirten Çiftçi,avm'nin organize turlar ile seyahat eden yolcu gemilerinin yolcu kapasitelerinin çok ötesinde bir alansal büyüklükte öngörüldüğünü söyledi. Çiftçi, bu durumun, 3621 sayılı Kıyı Kanunu kapsamında tanımlanan Kruvaziyer Liman Alanı hizmetlerine ilişkin hükümlere aykırı olduğuna dikkat çekti.
STAT ALANI DEPREMDE TOPLANMA MERKEZİ
Planlarda spor alanı olan Alsancak Stadı'nın kaldırılmasının Plan Yapımına Ait Eseslara Dair Yönetmeliğin 27'nci maddesine aykırı olduğunu dile getiren Çiftçi, "Stadın TOKİ'ye devredilerek avm ya da farklı bir ticaret kulanımı kararı üretilmesi, kamu yararı ve hukuka aykırılığı yanı sıra kent ekonomisini de olumsuz etkiler. Yüz yıllık tarihi geçmişi ile Altay, Göztepe, Karşıyaka, Altınordu ve İzmirspor'a evsahipliği yapmış Alsancak Stadı'nın kent belleğine katkısı büyüktür. Ayrıca, İzmir Valiliği Afet Acil Eylem Planı'na göre Alsancak Stadı olası bir deprem sonrasında çadır alanı ve toplanma merkezidir. Birinci derece deprem kuşağında olan İzmir için son derece önemli olan çadır alanlarından Alsancak Stadı'nın ortadan kaldırılması ciddi bir sorundur" diye konuştu.
İMAR PLANIYLA SATIŞ FİYATINI YÜKSELTİYORLAR
Kamuya ait alanların elden çıkarılmasının hiçbir biçimde kabul edilebilir bir yaklaşım olmadığına dikkat çeken Ferdan Çiftçi, imar plan değişikliklerinin bu alanların satış fiyatını yükseltmek amacıyla yapıldığını söyledi. Bu planların özüne, yasal tanımına ve usullerine aykırı olduğunu belirten Çiftçi, "TOKİ ya daÖzelleştirme Başkanlığı kamu arazileri üzerinden rant yaratma ve bu rantı birilerine peşkeş çekme isteğinden vazgeçmemektedir. Kenti korumak için bu planları yargıya taşımak zorunda kalıyoruz. Yargı iptal etmesine karşın kentsel, tarihsel ve doğal değerlerin yok edilmesi, kamunun zarara uğratılması süreci devam ediyor. TMMOB olarak kamu ararizileri üzerinden rant yaratma girişimlerine geçit vermeyeceğiz. Her türlü demokratik ve hukuksal mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. İtirazlarımız reddedilirse, dava açacağız" dedi. - İzmir Haberler.Com
0 yorum:
Yorum Gönder